6 juni 2018 | Meetup | Ignaas Devisch – Empathie

In gesprek met Ignaas Devisch over Empathie.

Zijn er grenzen aan de empathie?

Zorg en empathie, het lijkt het perfecte huwelijk. Nochtans valt goed doen niet noodzakelijk samen met doen wat goed aanvoelt. En bovendien vooronderstelt zorg niet alleen betrokkenheid maar soms ook gepaste afstand.

Daarom kan empathie nooit het morele kompas worden van onze zorgmaatschappij, of toch zeker niet het enige. Empathie is hard nodig: het biedt bescherming omdat we inzoomen op iets of iemand waarop we ons betrokken weten. Daardoor is empathie ook bijziend: het richt zich op enkelingen en heeft geen oog voor de rest. Met voorbeelden uit het actuele maatschappelijke debat zal ik uiteenzetten waarom empathie ook een keerzijde heeft en zelfs gevaren. In mensen die (toevallig) buiten ons gezichtsveld vallen, kunnen we ons niet inleven. Maar omdat de levens van deze mensen net zoveel waard zijn als die van onze naasten hebben we neutrale waarden zoals rechtvaardigheid en solidariteit nodig om het samenleven met anderen werkbaar te maken.

Wie geen grenzen markeert, creëert een eigen grenzeloosheid.’

Ignaas Devisch is professor ethiek, filosofie en medische filosofie. Hij is verbonden aan de Universiteit Gent en de Arteveldehogeschool. Eerder verscheen van zijn hand Rusteloosheid, dat werd uitgeroepen tot Beste Spirituele Boek 2017 en dat op de shortlist stond van de Socratesbeker. De door hem samengestelde bundel Ziek van gezondheid verscheen in 2013.

Aanmelden

Je kan je registreren voor dit evenement via onze Eventbrite pagina.