Wijsheid is de beloning voor een leven lang luisteren

Er wordt steeds vaker geschreven over de betekenis van luisteren. Luisteren beïnvloedt de kwaliteit van onze relaties, ons succes op werk en ook onze persoonlijke groei. Luisteren wordt meestal gezien  als een aangeboren proces waarvoor je alleen een goed gehoor nodig hebt. Helaas garandeert het vermogen om te horen niet dat we in staat zijn goed te luisteren.

Voor ons is Luisteren geen trucje, het is geen kunstje. Luisteren is een houding, een ‘manier van zijn’ waarmee je in oprechte verbinding staat met de ander.  In onze optiek past dat niet in een ezelsbruggetje zoals we deze helaas steeds vaker langs zie komen.

Luisteren begint met de keuze om te luisteren. Vervolgens zet een goed luisteraar zijn ego op de gang omdat het echt om de ander gaat. Daarnaast erkent een luisteraar dat de spreker zijn of haar waarheid spreekt. Een luisteraar wil alleen proberen de ander te begrijpen. Met deze voorwaarden start het luisterproces.

U herkent zich vast in een van onderstaande zinnen:

  • Iemand legt ons een vraagstuk voor en wij weten de oplossing…. Een oplossing die bij onszelf past.
  • We stellen vragen vanuit ons eigen referentiekader: “Waarom doe je dat zo en niet zo?”
  • We interpreteren graag: “Ja maar, dat komt vast doordat……”
  • We reageren met een oordeel, instemming of afwijzing, waarin je eigen mening duidelijk naar voren komt. “U heeft helemaal gelijk!”

Empatisch luisteren vraagt dat we onszelf durven in te zetten als ons eigen instrument, maar daarvoor is het wel belangrijk dat we inzicht hebben in onszelf, en dat is per definitie kwetsbaar. Luisteren kost dus veel, maar het levert zoveel op!

Belangrijk: Luisteren is pas geslaagd zodra de ander zich gehoord voelt, niet perse begrepen.

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *